Yedigimiz gıdalar karaciğerde metabolize olduktan sonra kalın barsaklardan dışarı atılmak uzere birikir. Belli süre içinde dışarı atılmazsa bu toksinler tekrar kana karışır. Onun için düzenli boşaltım cok önemlidir. Normali günde bir veya iki defa çıkmaktır.

Kabızlığın nedenleri arasında yanlış beslenme en ön sırada gelir, stres, fazla antibiyotik kullanımı, işlenmis gıdaların tüketimi, aşırı şeker tüketimini sayabiliriz.

Kabızlıkla başetmenin basit yollarini su sekilde sıralayabiliriz:

• lifli gıdalari tuketmek , daha onceleri günde 100-150 gr lif tuketirken bugün bu miktar 8-10 gr a düşmüş durumda. En onemli lif kaynağı sebzeler ve meyvelerdir. Birde keten tohumu büyük oranda lif içerir. Günde 2 yemek kaşığı salatalara katılabilir.

• Düşük yağ oranlı diyetler de kabızlık nedenidir. Her zaman söylediğimiz sağlıklı yağları rahatlıkla tüketebilirsiniz, yağlı deniz balıkları, zeytinyağı, avacado gibi yağlı besinler hem sağlıklı hemde kabızlığın önlenmesinde birebiridir.

• Magnezyum eksikliği de önemli bir nedendir. En sık görülen mineral eksikliğidir. Ispanak, ceviz, fındık, fıstık gibi gıdalar magnezyum kaynağıdır ama yine de yeterli değildir, bu mineral yönünden zayıflamış topraklarda yetişen gıdalarda magnezyum eksiktir. Dışarıdan günde 200 mg alınabilir.

• C vitamini de barsakları çalıştıran önemli bir antioksidandir ayni zamanda.

• Hareket , yani egzersiz de onemli bir etkendir.

• Tabii ki su tüketimi. Günde en az 6-8 bardak su içmemiz gerekir.

• Probiyotikler de çok önemli. Uzun vadede barsak florasını düzelterek kabızlığı önlerler, tabii ki fermente gıdaların bol tüketimi de barsak florasi için çok önemli.

Herşeye rağmen kabızlık devam ediyorsa tiroid fonksiyonlarına bakmak gerekir. Biliyoruz ki tanı konulamamış hipotiroid vakaları çok fazla.

Kendinize iyi bakın.

Paylaş