Sütlü tatlıları tercih edelim . Akşamları özellile belli bir saatten sonra tatlı ve meyve yemeyelim çünkü vucudumuz bu yüksek kaloriyi kullanamaz yağ olarak depolar.

– Ramazan ayında 2 öğün şeklinde sahur ve iftar olarak yemek aslında sağlıklı bir beslenme modeli. Büyük hekim ibni sina 1000 li yıllarda yazdığı tıp kitaplarında en sağlıklı beslenme şeklinin 2 öğün olduğunu söylemiştir.

– Ramazanda ilk bir hafta açlığa alışma döneminden sonra gün boyu daha rahat oruç tuttuğumuzu, yani metabolizmanın uzun açlık süresine ( 16 saat) adapte olduğunu daha sonraki haftalarda gün boyu açlık çekmediğimizi gördük.

– Çünkü metabolizmamız uzun süreli aç kalmaya alıştı, yani açlıktan 4 saat sonra salgılanan LEPTİN hormonu bize tokluk hissi verdi. Bu arada insülin de belli bir düzeye indi. Yani metabolizmamız dengelendi.

– İftarda az birşey yediğimizde de doyduğumuzu hissettik. Bu da midenin fiziksel olarak küçülmesi olayı. Yani hem beslenme hormonları dengeye girdi hem de midenin küçülmesi ile çabuk doyma hissi oluştu. Aslında bu çok sağlıklı bir durum.

– Bayramda ve sonrasında bu denge durumunu gelin bir FIRSAT olarak kullanalım.

YANİ ; güzel bir kahvaltı ile güne başlayalım. Yumurta, ceviz, çeşitli peynirler ve zeytiin, dometes , salatalık ve yeşillikler. Az miktarda ekmek. ÖĞLEN ve akşam öğünleri de ana yemek olarak TEK ÇEŞİT bunların yanına bol salta veya yoğurt yersek , ÖĞÜN ARALARINDA HİÇBİR ŞEY YEMEYELİM. Ramazanın verdiği alışkanlığı YAŞAM ŞEKLİ haline dönüştürelim HADİ !! – gelelim MEYVE VE TATLI konusuna . EN KRİTİK KONU.

Lütfen az tüketelim. Sütlü tatlıları tercih edelim . Akşamları özellile belli bir saatten sonra tatlı ve meyve yemeyelim çünkü vucudumuz bu yüksek kaloriyi kullanamaz yağ olarak depolar.

Paylaş