3 Öğün mü yemeli yoksa 6 Öğün mü?

Yapılan araştırmalar öğünler dışında yenilen ve içilen şekerli ve karbonhidrat içeren besinlerin kan şekerini ve insülin hormonunu sürekli yüksek tuttuğunu ve yağların yanmasına fırsat vermediğini göstermiştir.

Sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır ? Nasıl beslenirsek kilomuzu koruyabiliriz ? Yıllardır araştırılan ve tartışılan bir konu.

Bence bunun cevabını bulmak için eski yeme biçimlerini anımsamamız iyi olur. Eskiden simit fırını, pastane, fast food restoranı, hatta kebapcı bugünkü gibi çok fazla değildi, şekerli yiyecekler, çikolata, meyva suları, kolalı içecekler bu günkü gibi ucuz ve ulaşılabilir değildi.

Arada bir evde yapılan börek ve kurabiyeler ve 3 öğünde yenilen ev yemekleri ile besleniyorduk. O dönemde OBEZİTE bu kadar yaygın değildi. Bir diğer faktör de şekerli gıdalar daha ucuza üretilir hale geldi çünkü fruktoz denilen şekerin maliyeti ucuzladı ve yaygınlaştı. Bu sebeplerden dolayı insanlar hazır gıdalara kolay ulaşır hale geldi. Bu durum dünyada olduğu gibi ülkemizde de OBEZİTE ve DİABET in hızla artmasına neden oldu.

Yapılan araştırmalar öğünler dışında yenilen ve içilen şekerli ve karbonhidrat içeren besinlerin kan şekerini ve insülin hormonunu sürekli yüksek tuttuğunu ve yağların yanmasına fırsat vermediğini göstermiştir. Kilo kontrolünü sağlamak için, öğünlerde yenilen, ölçülü karbonhidrat, sağlıklı yağlar, gereği kadar proteinlerden oluşan gıdalarla beslenmek, ara öğünlerden ve sık yemelerden kaçınmak gerektiği artık bilimsel olarak da gösterilmiştir.

Sonuç olarak, 3 öğün yiyerek, arada bir geç kahvaltı ve akşam yemeği şeklinde 2 öğün yiyerek kilo yönetimini daha kolay yapabiliriz. Neden 3 öğün veya 2 öğün yememizin kilo yönetimini kolaylaştıracağını, insülin ve leptin hormonlarının nasıl çalıştığını ayrıca başka bir yazımda ayrıntılı olarak anlatacağım.

Paylaş